Kulinaria

Fish & chips

Fish & chips, co to takiego? Otóż jest to bardzo proste i popularne danie w Anglii, które składa się z dwóch składników, takich jak:

-frytki,

-ryba w cieście lub bułce tartej.

Niesamowicie proste danie, prawda? Składników potrzebnych do przygotowania tego dania jest bardzo mało, nie jest to szczególnie wyszukane danie, natomiast nie traci ono przez to na smaku. Przepis na Fish & chips jest bardzo prosty, dlatego zamierzam wam go przedstawić.

Przepis na danie Fish ‘n’ chips:

Składniki:

– dorsz lub łupacz ( świeży filet),

-jajko,

-piwo zimne,

-mąka pszenna,

-mąka do panierowania,

-tłuszcz do głębokiego smażenia,

-cytryna,

-frytki.

Sposób przygotowania:

Filety osuszyć i pokroić na 4 cm kawałki. Z jajka, piwa i mąki wymieszać gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić je solą i pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Filety panierować w mące, strzepnąć jej nadmiar, zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu z na złoty kolor. Podawać z frytkami, solą i cytryną w ćwiartkach, do skropienia ryby sokiem.

Czas przygotowania to zazwyczaj około 30 min.

Bardzo proste ale jakże smaczne danie, prawda? 🙂

Fish ‘n’ chips zjemy w praktycznie każdych barach oraz restauracjach w Anglii, ponieważ jest to tani, szybki, oraz smaczny posiłek. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *