Kulinaria

Carnival recipes

Carnival recipes – Przepisy na niesamowite przekąski, dania na karnawał 2021 ! A w dzisiejszym menu będą między innymi:

  1. Eton mess – Słodkość w pucharku, do przygotowania z kilku składników. 

Składniki

  • Od 3 do 6 dosyć sporych bez ( pokruszone na spore kawałki ),
  • 2 szklanki dowolnych owoców ( polecam truskawki lub maliny, mogą być mrożone),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36 % ( dobrze schłodzona),
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego ( można zastąpić sokiem z cytryny ),
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego,
  • świeża mięta ( do dekoracji, opcjonalnie ).

Sposób przygotowania

  1. Owoce kroję w kawałki zasypuję cukrem (część odkładam do dekoracji), dodaję wanilię i ocet balsamiczny. Odstawiam, żeby puściły odrobinę soku.
  2. Śmietankę ubijam na gęsto (nie musi być sztywna). 
  3. Mieszam śmietankę z kawałkami bezy (kilka odkładam do dekoracji) i owocami z sokiem.
  4. Nakładam deser do pucharków, dekoruję pozostałymi owocami i bezami oraz miętą.

Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu 🙂 Smacznego !


2. Onion Rings – Pyszne krążki cebulowe w chrupiącej panierce. Uwielbiane przez Anglików oraz Amerykanów !

Składniki

  • 3 duże cebule (ok. 450 gramów)
  • 250 mililitrów wody gazowanej z lodówki
  • 200 gramów mąki pszennej typu 500
  • 2 łyżeczki soli (ok. 9 gramów)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (ok. 4 gramy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 4 gramy)
  • 500 mililitrów oleju roślinnego (do smażenia)
  • 250 gramów bułki tartej lub płatków kukurydzianych (panierka)

Sposób przygotowania

  1. Do garnka lub sporej miski nalewamy wodę z kranu, w której rozpuszczamy 1 łyżeczkę soli. W roztworze będziemy moczyć nasze krążki cebulowe przed smażeniem, aby pozbyć się ostrego smaku cebuli. Jeśli go lubicie lub używacie słodkiej odmiany cebuli, możecie ten krok pominąć.
  2. Trzy duże cebule obieramy ze skórki i kroimy cebule w krążki o szerokości około jednego centymetra.
  3. Każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze krążki. Pomiędzy warstwami cebuli może znajdować się odrywająca się, przezroczysta błona, którą należy ręcznie usunąć, aby nie przeszkadzała później w smażeniu. Wykorzystujemy tylko większe krążki.
  4. Krążki wkładamy do przygotowanej wcześniej wody z solą na około 20 minut.
  5. Do miski wsypujemy 200 gramów mąki i dodajemy łyżeczkę ostrej papryki w proszku, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę soli i wszystko mieszamy. Jeśli chcecie, aby onion ringsy były bardziej delikatne i słodkie, możecie dodać mniej soli lub nawet całkowicie ją pominąć. 
  6. Dodajemy 250 mililitrów wody gazowanej z lodówki/zamrażarki i dokładnie mieszamy, aby uzyskać gładką masę.
  7. Masę można mieszać ręcznie lub za pomocą miksera, który znacznie ułatwi pracę.
  8. Na talerzu rozsypujemy bułkę tartą lub pokruszone płatki kukurydziane. Jeśli chcecie zastosować płatki kukurydziane, najłatwiej będzie zgnieść je wsypując do małej, jednorazowej reklamówki, którą następnie należy gnieść rękami.
  9. Krążki cebulowe wkładamy do miski z przygotowanym wcześniej ciastem, a następnie do bułki tartej lub płatków i odkładamy na talerz.
  10. W garnku rozgrzewamy olej roślinny w takiej ilości, aby nasze krążki cebulowe mogły w nim swobodnie pływać. Im większe naczynie, tym więcej oleju będzie potrzebne, ale dzięki temu proces smażenia przebiegnie szybciej.
  11. Olej powinien mieć około 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie dysponujemy frytkownicą musimy smażyć na wyczucie. Po wrzuceniu do oleju obtoczonego wcześniej w panierce krążka, powinien zacząć skwierczeć.
  12. Smażymy krążki tak, aby nie były zbyt ciasno ułożone, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. W trakcie smażenia należy je obrócić. Krążki będą smażyć się kilkadziesiąt sekund, w zależności od grubości. Łatwo wyczujecie moment kiedy są zrobione.
  13. Gotowe krążki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Można podawać z różnymi sosami, ketchupem, lub bez niczego. Smakują niesamowicie <3


Ciekawostka !

Pancake Day, czyli słodki koniec karnawału w Anglii. W Anglii  Pancake Day nie sprowadza się wyłącznie do słodkiego obżarstwa. Obchodom towarzyszy także specyficzny wyścig. Uczestnicy ścigają się, trzymając w ręku patelnię z naleśnikiem. Tradycję zapoczątkowała mieszkanka hrabstwa Buckinghamshire. Kobieta podczas smażenia naleśników nie usłyszała kościelnych dzwonów. Żeby nie spóźnić się na mszę, gospodyni wybiegła z domu z patelnią.

3) Fried Pickles – Kto by pomyślał, że ogórki mogą smakować tak dobrze smażone? Dokładnie ogórki smażone w panierce. Również uwielbiane przez Anglików.

Składniki

  • olej do smażenia ( najlepiej roślinny),
  • 1 szklanka mąki ( uniwersalnej, pszennej, kukurydzianej, jak kto woli),
  • 4 jajka,
  • bułka tarta do panierki,
  • 12 średnich ogórków (kiszonych, lub zwykłych, tu też jak kto woli),
  • mieszanka przypraw ( w Anglii dodają suchy sos ranczo, tutaj można dodać ulubione przyprawy np. papryka, lub tylko sól),

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej olej we frytkownicy lub na patelni albo garnku. ( ogórki muszą być zanurzone w oleju do połowy).
  2. W misce wymieszaj mąkę z ulubionymi przyprawami lub solą. W innej misce roztrzep jajka, a w następnej wsyp bułkę tartą lub rozkruszone płatki kukurydziane.
  3. Ogórki kolejno wkładać do mąki, następnie w jajku i znowu do mąki i znowu do jajka na końcu panierujemy w bułce tartej.
  4. Smażyć na gorącym oleju rozgrzanym do około 190 stopni Celsjusza. Ogórki smażyć do złotego brązu 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Ogórki w panierce również można podawać z sosami lub jako dodatek do sałatek 🙂

Mam nadzieję że przepisy na karnawał wam zasmakują, zapraszam do komentowania i oceniania 🙂 Miłego dnia/ wieczoru oraz miłego gotowania ! 🙂


Translator into English

Carnival recipes – Recipes for amazing snacks, dishes for carnival 2021! And today’s menu will include:

  1. Eton mess – Sweetness in a cup, to be prepared from several ingredients.

Ingredients

  • From 3 to 6 quite large meringues (crushed into large pieces),
  • 2 cups of any fruit (I recommend strawberries or raspberries, they can be frozen),
  • 1 teaspoon of sugar,
  • 1 cup of heavy cream 30-36% (well chilled),
  • 1 teaspoon of balsamic vinegar (can be replaced with lemon juice),
  • 1/2 teaspoon of vanilla extract,
  • fresh mint (for decoration, optional).

A method of preparing

  1. I cut the fruit into pieces, cover it with sugar (put some aside for decoration), add vanilla and balsamic vinegar.
  2. I set aside to let them release a little juice.
  3. Whip the cream thickly (it doesn’t have to be stiff).
  4. I mix the cream with pieces of meringue (I put a few aside for decoration) and fruit and juice.
  5. I put dessert in cups, decorate with the remaining fruit and meringue and mint.

Delicious, easy and quick to prepare 🙂 Enjoy your meal!


2. Onion Rings – Delicious onion rings in crispy breadcrumbs. Loved by the English and Americans!

Ingredients

  • 3 large onions (approx. 450 grams)
  • 250 milliliters of sparkling water from the refrigerator
  • 200 grams of type
  • 500 wheat flour
  • 2 teaspoons of salt (approx. 9 grams)
  • 1 teaspoon paprika powder (approx. 4 grams)
  • 1 teaspoon baking powder (approx. 4 grams)
  • 500 milliliters of vegetable oil (for frying)
  • 250 grams of breadcrumbs or corn flakes

A method of preparing

Pour tap water into a pot or a large bowl and dissolve 1 teaspoon of salt in it. We will soak our onion rings in the solution before frying to get rid of the pungent taste of the onion. If you like it or use a sweet variety of onions, you can skip this step. Peel three large onions and cut the onions into rings about one centimeter wide. We divide each slice into individual discs. There may be a peeling, transparent film between the layers of the onion, which must be removed manually so that it does not interfere with frying later. We only use larger discs. Put the rings in the previously prepared water with salt for about 20 minutes. Pour 200 grams of flour into the bowl and add a teaspoon of hot pepper powder, a teaspoon of baking powder and a teaspoon of salt and mix everything. If you want the onion rings to be more tender and sweet, you can add less salt or even skip it altogether. We add 250 milliliters of sparkling water from the fridge / freezer and mix thoroughly to obtain a smooth mass. The mass can be mixed by hand or using a mixer, which will greatly facilitate the work. Sprinkle breadcrumbs or crushed corn flakes on the plate. If you want to use corn flakes, the easiest way is to crush them by pouring them into a small, disposable plastic bag, which you then have to crush with your hands. Put the onion rings in a bowl with the previously prepared dough, then into breadcrumbs or flakes and put them on a plate. We heat up the vegetable oil in a pot in such an amount that our onion rings can float freely in it. The larger the pan, the more oil will be needed, but the frying process will therefore be faster. The oil should be around 180 degrees Celsius. If we do not have a deep fryer, we must fry by feeling. After throwing the previously coated disc into the oil, it should start to sizzle. Fry the rings so that they are not too tightly arranged until they are golden-brown in color. Turn them over during frying. The rings will cook for several seconds, depending on the thickness. You can easily sense the moment when they are done. Put the finished discs on a paper towel to get rid of excess fat.

Can be served with a variety of sauces, ketchup, or nothing. They taste amazing <3


Curiosity !

Pancake Day, or the sweet end of the carnival in England. In England, Pancake Day is not just about sweet gluttony. The celebrations are also accompanied by a specific race. Participants race holding a frying pan with a pancake in their hand. The tradition was started by a resident of Buckinghamshire. The woman did not hear the church bells while frying the pancakes. In order not to be late for mass, the hostess ran out of the house with the pan.

3) Fried Pickles – Who would have thought cucumbers could taste so well fried? Thoroughly fried cucumbers in breadcrumbs. Also adored by the English.

Ingredients

  • frying oil (preferably vegetable),
  • 1 cup of flour (universal, wheat, corn, if you prefer),
  • 4 eggs,
  • breadcrumbs for breading,
  • 12 medium cucumbers (pickled or ordinary, here also if you prefer),
    a mixture of spices (in England they add dry ranch sauce, here you can add your favorite spices, e.g. pepper, or just salt),

a method of preparing

1.Heat the oil in a deep fryer or in a frying pan or pot. (cucumbers must be half immersed in oil).
2.In a bowl, mix the flour with your favorite spices or salt. In another bowl, beat the eggs and add breadcrumbs or crushed cornflakes to the next bowl.
3.Put the cucumbers one by one into the flour, then in the egg, then into the flour again, and then into the egg again, then coat them in breadcrumbs.
4.Fry in hot oil heated to about 190 degrees Celsius. Fry the cucumbers until golden brown for 2-3 minutes on each side.
5.Drain excess fat on a paper towel.

Cucumbers in breadcrumbs can also be served with sauces or as an addition to salads 🙂

Hope you like the carnival recipes, feel free to comment and rate 🙂 Have a nice day / evening and enjoy cooking! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *