Kulinaria

Jacket potato

W tym wpisie znajdziecie przepis na jacket potato oraz chili con carne, zapraszam do czytania 🙂

Jacket potato

Składniki.

Wybrana przez nas ilość ziemniaków

tłuszcz według uznania

sól, pieprz

krok 1.

Na wstępie trzeba przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaka jaką jest mycie oraz suszenie ziemniaka.

krok 2.

W kroku drugim należy wielokrotnie nakłuć ziemniaka, następnie możemy go posmarować oliwą, olejem lub masłem.

krok 3.

Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C.

krok 4.

Po wyjęciu ziemniaków nakładamy na nie dowolne dodatki, np. chili con carne, masełko z solą i pieprzem, lub ser. Rzeczą jasną jest to, że możemy kombinować ze smakami, zamiast dodatków można również dodać tuńczyka albo dodatki według uznania!

Chili con carne

Składniki.

500 g mielonej wołowiny, jeżeli nie jemy wołowiny, możemy zamienić ją na drób

500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)

200 ml wody

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)

1 cebula

1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano

2 czerwone papryki

2 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól, pieprz

krok 1.

Na początku siekamy cebulę oraz czosnek, i przysmażamy na patelni, po 2 minutach dodajemy przyprawy według uznania, można dodać chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki oraz oregano.

krok 2.

Po dodaniu przypraw dodajemy również mięso, które smażymy na dużym ogniu do momentu w którym zmieni kolor.

krok 3.

Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka z mięsem, gotujemy je razem około 20–30 minut.

krok 4.

Dodajemy odsączoną fasolę, (kukurydzę jeśli lubimy) i gotujemy przez ok. 10 min. W przypadku kiedy nasze Chili con carne nie będzie miało wystarczająco smaku, możemy znowu dodać przyprawy.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *