Kulinaria

Przepisy na potrawy blogowców

W tym blogu znajdą się potrawy na m.in. bezalkoholowe tiramisu, fish & chips, i kilka innych rzeczy. Przepisy posiadają gramaturę na osiem porcji, więc w zależności od tego ile porcji chcemy wykonać, trzeba sobie pomnożyć lub podzielić gramaturę.

Przepis nr. 1 Bezalkoholowe tiramisu

Składniki:

24 podłużnych biszkoptów

4 duże jajka

500g sera mascarpone

6 łyżek cukru

200ml mocnej kawy

4 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Na początku miksujemy serek mascarpone razem z cukrem, następnie odkładamy masę do lodówki na czas, w którym będziemy robić kolejne etapy, po włożeniu masy do lodówki zabieramy się za biszkopty, biszkopty nasączamy we wcześniej przygotowanej i ostudzonej kawie, wyciągamy masę z lodówki, a następnie przekładamy ją na przemian z przygotowanymi już biszkoptami, na koniec dajemy na górę warstwę masy, którą następnie oprószamy kakao, dekorujemy i odstawiamy na kilka minut do lodówki, po ochłodzeniu tiramisu jest gotowe do zjedzenia, smacznego 😉

Przepis nr. 2 Fish & chips bez dodatku piwa

Składniki:

1 kg ziemniaków

kilka łyżeczek soli, w zależności od tego jak doprawiamy nasze dania

garść natki pietruszki (opcjonalnie)

1000 ml oleju rzepakowego

kilka kawałków fileta z ryby

1 łyżeczka kurkumy

560g mąki pszennej

proszek do pieczenia

woda gazowana

Sposób przygotowania:

Na początku wyjmujemy rybę z lodówki, kroimy je na takie kawałki jakie chcemy serwować, następnie solimy i pieprzymy rybę i odkładamy na czas, w którym zrobimy następne etapy. Po odstawieniu ryby możemy zająć się frytkami, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na słupki. Słupki wrzucamy do miski z zimną wodą z odrobiną soli i zostawiamy na ok. 10-15 minut. następnie ziemniaki wyciągamy z wody, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Doprowadzamy wodę do wrzenia, ale gotujemy tylko przez 2-3 minuty. Przerzucamy ziemniaki na durszlak, w następnym kroku szykujemy panierkę do ryby. W misce mieszamy wodę gazowaną, mąkę, kurkumę i proszek do pieczenia – najlepiej użyć trzepaczki, następnie obtaczamy rybę w cieście. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy, rozgrzewamy do 180 stopni, na mocno rozgrzany olej wrzucamy kawałki ryby i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.

Na początku wyjmujemy rybę z lodówki, kroimy je na takie kawałki jakie chcemy serwować, następnie solimy i pieprzymy rybę i odkładamy na czas, w którym zrobimy następne etapy. Po odstawieniu ryby możemy zająć się frytkami, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na słupki. Słupki wrzucamy do miski z zimną wodą z odrobiną soli i zostawiamy na ok. 10-15 minut. następnie ziemniaki wyciągamy z wody, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Doprowadzamy wodę do wrzenia, ale gotujemy tylko przez 2-3 minuty. Przerzucamy ziemniaki na durszlak, w następnym kroku szykujemy panierkę do ryby. W misce mieszamy wodę lekko gazowaną, mąkę, kurkumę i proszek do pieczenia – najlepiej użyć trzepaczki, następnie obtaczamy rybę w cieście. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy, rozgrzewamy do 180 stopni, na mocno rozgrzany olej wrzucamy kawałki ryby i smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Rybę wyjmujemy, a na ten sam olej wrzucamy frytki, pamiętajcie musi być mocno rozgrzany, smażymy 4-5 minut, sprawdzamy czy gotowe a po usmażeniu najlepiej wyłożyć na ręcznik papierowy, następnie posolić, opcjonalnie dodać pietruszki i smacznego 😀

Przepis nr. 3 Krążki cebulowe

Składniki:

4 duże cebule

60 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżeczki soli

4 jajka

880ml wody gazowanej- ok. 4 szklanki

trochę bułki tartej

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm, każdy plaster rozdziel na pojedyncze okręgi, w misce umieść mąkę, dodaj jajko, wodę i dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji naleśnikowego ciasta, jeśli ciasto jest za gęste dodaj więcej wody. Ciasto dopraw solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką, wymieszaj, zanurz krążki cebuli w cieście, usuń nadmiar ciasta potrząsając krążkiem. Krążki cebulowe smaż na rozgrzanym oleju, nakładaj je partiami przy pomocy widelec smaż po obu stronach na złoty kolor, czas smażenia zależy od grubości plastrów cebuli. Po usmażeniu krążki umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, serwuj od razu. Najlepsze zaraz po usmażeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *