Dzisiaj zamierzam przedstawić wam kilka szkockich potraw takich jak: Haggis, Cullen skink, Tablet w języku Szkockim (Taiblet), czy też Sticky toffee pudding. Serdecznie zapraszam do czytania :D.
HAGGIS
Haggis jest potrawą, którą można kupić zazwyczaj w szkockich supermarketach, jest to przysmak podawany z ziemniakami i brukwią, powstaje on z:
-Baraniego żołądka,
-podrobów,
-jagnięciny lub wołowiny,
-cebuli,
-płatków owsianych, oraz przypraw.
Zazwyczaj Haggis podawane jest 25 stycznia, w tzw. Burns‘ Night, czyli rocznicę urodzin szkockiego poety Roberta Burnsa, który w 1787 roku na cześć tego narodowego specjału napisał wiersz.
Cullen Skink
Cullen Skink, jest to szkocka zupa rybna, przyrządzona z dorsza lub wędzonego łupacza. Zupa ta tradycyjnie podawana jest w dzień Św. Andrzeja, które odbywa się 30 listopada. Składniki na zupę to:
-wędzony łupacz, lub dorsz,
-ziemniaki,
-woda,
-mleko,
-masło, oraz przyprawy,
Tablet (Taiblet)
Przysłowiowy Tablet, jest to średnio twardy wyrób cukierniczy wytworzony z:
-cukru,
-skondensowanego mleka,
-masła.
Zawiera on mało składników, a w dodatku nie jest trudny w przyrządzeniu. Wszystkie składniki gotujemy razem, aż do fazy miękkiej kulki, a następnie zostawiamy do krystalizacji.
Sticky toffee pudding
Sticky toffee pudding, jest to ciasto z daktyli, które podawane jest na ciepło, jest ono oblane grubą warstwą sosu toffee, czasami jako dodatek dodają do niego ciasto waniliowe. Składnikami potrzebnymi do wykonania Sticky toffee pudding są:
-daktyle bez pestek,
-czarna herbata,
-soda oczyszczona,
-rozpuszczone masło,
-proszek do pieczenia,
-cukru dark muscovado,
-oraz jajek.
To na tyle w dzisiejszym wpisie, dajcie mi znać czy chcielibyście abym załączała jakieś przepisy, i koniecznie dajcie znać o wszystkich smacznych potrawach jakie mieliście okazję zjeść w Szkocji ;D