Kulinaria

Christmas Recipes

Christmas recipes – przepisy świąteczne idealne do stołu wigilijnego ! Najsmaczniejsze oraz najlepsze przepisy na angielskie świąteczne potrawy 🙂 A w naszym menu będzie dziś : Zupa z dyni , Zapiekanka z fasoli oraz na deser pyszne Mince pie. Zapraszam !

Zupa z dyni

Składniki:

  • 1 kg świeżej dyni,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 bataty,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

1. Dynię obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój ją w kostkę. Następnie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.

2. W garnku rozgrzej masło, dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zeszklij. Następnie dodaj dynię i ziemniaki. Na koniec wlej do garnka bulion i całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.

3. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie wlej śmietankę i zagotowuj. Zupę podaną w półmiskach można posypać posiekanym szczypiorkiem. Można się zajadać smacznego ! 🙂

——————————————————————————————————————–

Zapiekanka z fasoli

Składniki:

  • Szklanka drobnego makaronu,
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli ,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • nieduża marchew,
  • puszka pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, chili w proszku [opcjonalnie], sól i pieprz.

Sposób przygotowania :

  1. Na rozgrzanej w garnku oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj drobniutko pokrojoną marchew i smaż przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dołóż starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż kolejne 2 – 3 minuty.

2. Dodaj fasolę, suszone zioła oraz chili i zalej pomidorami z puszki.

3.Koncentrat wymieszaj z połową szklanki wody i również dodaj do garnka.

4. Przypraw do smaku solą oraz pierzem i gotuj, bez przykrycia przez 15 minut.

5. W międzyczasie makaron ugotuj na pół twardo, odcedź i dodaj do fasoli.

6. Dołóż świeżą bazylię [ zostaw kilka listków do dekoracji ], wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do żaroodpornego naczynia.

7 .Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 – 35 minut. Smacznego 🙂

——————————————————————————————————————–

Mince pie

W końcu nadeszła pora na deser 🙂 Mince pie to rodzaj angielskiego ciastka, spożywanego głównie w okresie bożonarodzeniowym. Najczęściej mają one postać niewielkich, okrągłych ciastek wypełnionych w środku mieszanką suszonych owoców, siekanych orzechów i jabłek, łoju oraz przypraw, z dodatkiem soku z cytryny, octu, bądź brandy. Zapraszam !

Składniki:

  • 75 g ciemnego cukru,
  • 600 ml czerwonego wina,
  • 300 g żurawiny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
  • Pół łyżeczki zmielonych goździków,
  • 75 g porzeczek,
  • 75 g rodzynek,
  • 30 g suszonej żurawiny,
  • 1 pomarańcza, skórka i sok,
  • 25 ml brandy,
  • Kilka kropel migdałowego ekstraktu,
  • Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku na małym ogniu rozpuść cukier w winie. Dodaj świeżą żurawinę i zamieszaj. Dodaj cynamon, goździki, imbir, porzeczki, rodzynki, suszonej żurawiny, skórkę i sok pomarańczowy.  Widelcem można rozgnieść świeże owoce. Doprowadź masę do delikatnego wrzenia i gotuj przez około 20 minut. Zdejmij z gazu i ostudź nadzienie. Dodaj brandy,  oba ekstrakty i miód. Drewnianą łyżką wymieszaj i porozgniataj składniki. Przełóż nadzienie do słoików. W lodówce świeże nadzienie można przechowywać przez około dwa tygodnie.

I na dziś to wszystko życzę miłego przygotowywania potraw razem z rodziną w świątecznym klimacie ! Serdecznie zapraszam do komentowania wpisu ! Pozdrawiam Adrian Latusek 🙂

——————————————————————————————————————–

Tłumaczenie na angielski / English translation

Christmas recipes – Christmas recipes perfect for the Christmas Eve table! The most delicious and the best recipes for English Christmas dishes 🙂 And today our menu will include: Pumpkin Soup, Bean Casserole and delicious Mince Pie for dessert. Invite !

Pumpkin soup

Ingredients:

  • 1 kg of fresh pumpkin,
  • 2 liters of vegetable broth,
  • 100 ml of heavy cream,
  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic,
  • 2 tablespoons of butter,
  • 2 sweet potatoes,
  • a pinch of ground nutmeg,
  • freshly ground black pepper and salt.

A method of preparing:

1. Peel the pumpkin, remove the seeds and dice it. Then peel and dice the potatoes.

2. In a pot, heat the butter, add the finely chopped onion and garlic pressed through the press. All glazed. Then add the pumpkin and potatoes. Finally, pour the broth into the pot and cook it, covered, over low heat for about 40 minutes.

3. Blend the slightly cooled soup into a smooth cream and season to taste with salt, pepper and nutmeg. Then pour in the cream and bring to a boil. The soup served in platters can be sprinkled with chopped chives. You can eat tasty! 🙂

Bean casserole

Ingredients:

  • A glass of fine pasta,
  • 2 cups of cooked beans,
  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic,
  • a small carrot,
  • can of tomatoes,
  • 2 tablespoons of tomato paste,
  • spices: Provencal herbs, chili powder [optional], salt and pepper.

A method of preparing:

1. In the oil heated in a pot, fry the diced onion, add the finely chopped carrots and fry for 5 minutes, stirring occasionally. Add grated or pressed garlic and fry for another 2-3 minutes.

2. Add the beans, dried herbs and chili and pour over the canned tomatoes. Mix the concentrate with half a glass of water and also add to the pot.

3. Season to taste with salt and feathers and cook, uncovered, for 15 minutes.

4. Meanwhile, cook the pasta half-hard, drain it and add to the beans.

5. Add fresh basil [leave a few leaves for decoration], mix everything thoroughly and put into an ovenproof dish. 6. Bake in an oven preheated to 180 ° C for 30 – 35 minutes. Enjoy your meal 🙂

Mince pie

Finally it’s time for dessert 🙂 Mince pie is a kind of English cookie, eaten mainly during the Christmas season. Most often they are in the form of small, round cakes filled with a mixture of dried fruit, chopped nuts and apples, tallow and spices, with the addition of lemon juice, vinegar or brandy. Invite !

Ingredients:

  • 75 g of dark sugar,
  • 600 ml of red wine,
  • 300 g of cranberries,
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1 teaspoon of ground ginger
  • Half a teaspoon of ground cloves,
  • 75 g of currants,
  • 75 g of raisins,
  • 30 g of dried cranberries,
  • 1 orange, peel and juice
  • 25 ml of brandy,
  • A few drops of almond extract,
  • Half a teaspoon of vanilla extract,
  • 2 tablespoons of honey.

A method of preparing:

1. In a large pot, dissolve the sugar in the wine over low heat. Add fresh cranberries and stir. Add cinnamon, cloves, ginger, currants, raisins, dried cranberries, zest and orange juice. You can mash fresh fruit with a fork. Bring the mass to a gentle boil and cook for about 20 minutes. Remove from gas and cool the filling. Add brandy, both extracts, and honey. Use a wooden spoon to mix and crush the ingredients. Put the filling in jars. You can keep the fresh filling in the refrigerator for about two weeks.

And for today, I wish you a pleasant preparation of dishes with your family in a festive atmosphere! I cordially invite you to comment on the post! Regards, Adrian Latusek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *