Kulinaria

Full English breakfast

W kuchni brytyjskiej nie ma wielu przepisów, które rzeczywiście są brytyjskie a nie są zapożyczone od innych krajów, natomiast jest kilka potraw, które są prosto z Anglii! Zastanawiacie się jakie to są potrawy? Dzisiaj pokażę wam jedną z nich :).

Jedną z uznawanych za tradycyjne brytyjskie potrawy jest “full English breakfast” co się do takowego śniadania zalicza?

Otóż do typowego brytyjskiego śniadania zaliczają się:

-smażony bekon,

-smażoną kiełbasę,

-smażone na patelni pieczarki,

-jajka sadzone,

-fasolkę po bretońsku,

-hash browns (ziemniaki z cebulą),

-tosty.

Czyż nie jest to ogromna ilość jedzenia?! Otóż to, “full English breakfast” składa się z dużej ilości tłustego, ciężkostrawnego i smażonego na głębokim oleju jedzenia, natomiast nie jest to śniadanie, które jada się tam codziennie. Ulga, prawda? Takie śniadanie Anglicy zastępują sobie bowiem tostami z marmoladą, dżemem lub masłem orzechowym, które popijają kawą. Full English breakfast zdecydowanie nie jest najzdrowszym daniem jakie możemy sobie wyobrazić ale nie śmiem wątpić, że jest smaczne :). Jest też kilka innych tradycyjnych dań w Wielkiej Brytanii, które zamierzam wam opisać, a zajmiemy się tym już w następnych wpisach 😀

Have a great day, bye!

One Reply to “Full English breakfast

  1. Podczas wizyty w Plymuth w ramach programu Leonardo da Vinci miałam okazję jeść takie śniadanie. Faktycznie jest ono bardzo tłuste i obfite. Anglicy znacznie częściej jedzą tylko tosty z dżemem lub musli z zimnym mlekiem, są też zwolennicy fasoli w sosie pomidorowym serwowane na toście.
    Mnie osobiście najbardziej smakowało śniadanie kornwalijskie (cornish brreakfast) składające się ze świeżutkich bułeczek z masłem i konfiturami a do tego mocna czarna herbata z mlekiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *